Oficjalna wypowiedź protektora na pytania co do budowy stoczni orbitalnej zdolnej pomieścić jednostki nawet klasy Behemot była udzielona niedługo po ich zadaniu, jednak jasno dano do zrozumienia czasem odpowiedzi, że chociaż nie wpadano w panikę na nie oraz nie próbowano przeciągnąć czasu na zebranie większej liczby kontrargumentów.
Na konferencji prasowej prosto stwierdzono, że budowa tej stoczni zaczęła się na długo przed samym konfliktem zbrojnym, za który były już III Przyboczny Adolf Stalin został skazanym winnym i osadzonym w więzieniu o zaostrzonym rygorze na jednym z księżyców w układzie Maine. Natomiast odpowiedzią na zarzut budowy drugiej takiej stoczni stwierdzono prosto "Istnieje stare przysłowie "Kto stoi w miejscu ten się cofa.". Jak łatwo zauważyć, każdy układ i każda grupa układów nieustannie się rozwija, nieustannie poszerza swoje zdolności gospodarcze i militarne. Pozwolenie sobie na zaniedbanie możliwości postawienia sił militarnych w szybkim tempie jest tylko o krok bliżej niż po prostu otworzenie granic i zaproszenie wszystkich by zagarnęli co chcieli. A między nami, ja osobiście wolę widzieć Republikę Asari jako niepodległą i demokratyczną grupę, nie kolonie dla innych rządów.".
Udzielono także komentarzu na wypowiedź anonimowego opozycjonisty.
"Jak na chwilę obecną mi wiadomo, budowa stoczni została zaakceptowana bez problemów całościowo, także przez cywilną część rządu. Stwierdzenie, że obecny kurs jest najgorszym co mogło spotkać Republikę zdecydowanie jest ostrą przesadą, biorąc pod uwagę, że obecny rząd nie stosuje żadnych metod opresji wobec obywateli RA, nie stosuje cenzury medialnej jak każdy sam może zobaczyć w wiadomościach każdy rodzaj materiałów, nawet te, które najbardziej zatwardziali zwolennicy kontroli informacji najchętniej by wstrzymali z publicznej wiadomości. Republika Asari powstała jako państwo demokratyczne z wykorzystaniem systemu Protektora by zapewnić smuklejszy przebieg operacji i nie utonąć w morzu roboty papierkowej jak to demokracja miała w zwyczaju. Natomiast jeśli ktoś obawia się o przyszłość kraju i sądzi, że posiada odpowiednie kwalifikacje by podejmować na swoje barki odpowiedzialność za losy RA, przypominam, że za 6 miesięcy rozpoczynają się wybory do Senatu i każda osoba mająca poparcie tysiąca osób jest w stanie zgłosić swoją kandydaturę. Co do samego "anonimowego opozycjonisty" gratuluję mu jego umiejętności w sztuce demagogi, jestem pewien, że wspaniale spisałby się w roli aktora w sztukach greckich biorąc pod uwagę jak potrafi pięknie łączyć słowa, chociaż nie potrafi podać najmniejszego przykładu popierającego te słowa. Prawdę powiedziawszy sam do tej pory nie znalazłam nawet małej wzmianki o takich działaniach manipulacyjnych, a jestem na bieżąco z moją pracą. No chyba, że Pan Anonimowy uważa, że dekret nie pozwalający puszczania filmów dozwolonych dla osób pełnoletnich poza godzinami nocnymi ustalonymi dla każdej planety na podstawie jej własnego czasu obrotu wobec własnej osi jest naprawdę kaleczący, co uznałbym za niepokojący sygnał, że mamy do czynienia z osobą, której osobiste poglądy mogą nie uwzględniać dobra najmłodszej części społeczeństwa na której ochronę oraz edukację stawia się duży priorytet przy rozdzielaniu budżetu na odpowiednie części gospodarki i infrastruktury."